December 06, 2010

Utusan Malaysia - 6 December 2010

KUALA LUMPUR 5 Dis. - Penganjuran Pameran Antarabangsa Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA) 2010 yang berakhir hari ini disifatkan sebagai amat berjaya oleh Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar.

Proin eget libero arcu. Morbi vel ultricies elit, at vehicula neque. Aliquam volutpat condimentum est, quis dapibus massa vehicula non. In non sem in ex varius rutrum at at quam. Curabitur id tempus lectus, varius congue ligula. Quisque dictum scelerisque tellus, id ullamcorper urna scelerisque et. Proin vel eros nibh.

Katanya, dengan lebih 2.66 juta orang mengunjungi pameran bertaraf antarabangsa itu, kementerian berpuas hati dengan sambutan diberikan rakyat terhadap acara yang diadakan dua tahun sekali itu.

"Ramai yang minta agar pameran ini disambung sehingga Selasa ini memandangkan ia hari cuti umum. Mereka mahu gunakan kesempatan itu untuk membawa lebih ramai saudara-mara hadir ke sini.

"Kalau ikutkan hati memang saya mahu sambung. Tetapi 40 peratus peniaga sudah tidak larat dan kata cukuplah. Penat melayan terlampau ramai orang dalam masa 10 hari sehingga terpaksa tutup gerai lewat daripada waktu ditetapkan iaitu pada pukul 10 malam," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas menyempurnakan Majlis Penutup MAHA 2010 dan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK) 2010 di Tapak Ekspo Pertanian Malaysia (Maeps), Serdang, di sini.

Turut hadir Timbalannya, Datuk Mohd. Johari Baharom; Ketua Setiausaha kementerian, Datuk Mohd. Hashim Abdullah serta Pengerusi Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA), Datuk Badruddin Amiruldin.

Noh menambah, selain kehadiran pengunjung yang jauh melepasi sasaran 1.5 juta orang, penyertaan pempamer dalam MAHA 2010 juga amat membanggakan dengan 2,502 gerai dibuka berbanding sasaran 2,000 buah.

"Peningkatan juga ditunjukkan dalam transaksi jualan yang berjumlah RM23.58 juta berbanding RM9.69 juta pada 2008. Ia jauh mengatasi sasaran RM15 juta.

"Begitu juga dengan program pemadanan perniagaan, sasaran RM150 juta nilai potensi jualan berjaya dilepasi apabila mencatatkan RM152.26 juta," katanya.

Ditanya sama ada kementerian bercadang menjadikan pameran tersebut sebagai acara tahunan, Noh berkata, tiada cadangan ke arah itu tetapi mungkin ia akan diselang-seli dengan acara lain, seperti pesta ternakan atau akuakultur.